Verslag 24 uurs race door Hans van Leerdam

24-Uurs Bart Brentjens – Bike Festival Brabant

In het weekend van 21 en 22 juni 2014 stond de 24-Uurs Bart Brentjens al sinds het begin van het jaar op onze MTB-kalender. Geen van de bikers had enig ervaring met een 24-uurs race dus was dit een mooie gelegenheid om eraan mee te doen. Je moet tenminste alles een keer geprobeerd hebben…

Samen met het team van Red Rag MTB Force (Enrico, Sander met hun vaste reserve Aad), die eind maart nog mee zouden rijden met de Cape Epic, zouden we ons met z’n vieren inschrijven in de Sport Categorie (we dachten destijds dat we maximaal 4 man konden inschrijven in deze categorie. Later bleek dat je ook met 6 man kon meedoen).

De voorbereiding verliep voorspoedig en het team presteerde het weer om de Cape Epic succesvol uit te rijden. Ikzelf reed de Mediterranean Xtrem, een driedaagse in Spanje begin april. We hadden dus nog genoeg tijd om goed uitgerust te geraken voor de 24-uurs. Met hier en daar een training-motivatie dip gingen de weken snel voorbij en was het plotseling half juni. Aad moest helaas opgeven vanwege een rugblessure en Sander meldde zich plotseling in de laatste week af vanwege nekklachten door een verkeersongeluk. Gelukkig vonden we in Paul een hele sterke vervanger voor Sander en werd Aad vervangen door Remi (die helaas “slechts” 18 uur aanwezig kon zijn door vakantie en werk).

Met drie man sterk stonden we uiteindelijk aan de start en Paul ging er hard vandoor. Omdat we met zo weinig renners waren, hadden we besloten om de twee rondjes te wisselen daar waar de meeste andere teams om het rondje konden wisselen. ’s Avonds zouden we elk drie rondjes rijden zodat iedere renner toch nog een beetje uit zou kunnen rusten. Met deze strategie lagen we in het begin van de wedstrijd nog even 4e maar liepen we in de loop van de middag/avond teveel achterstand op om deze plek te kunnen behouden. Na een paar keer stuivertje te hebben gewisseld met een ander team, zijn we uiteindelijk met één rondje achterstand op de 6e plek beland.

Volledig uitgeput maar met een ontzettend voldaan gevoel kwamen we met z’n drieën over de finish (Remi moest een uurtje eerder alweer vertrekken op weg naar Italie).

Zoals Johan Cruijff altijd zegt, heeft elk nadeel ook zijn voordeel. We waren dan wel met minder man dan de andere teams waardoor we als team minder rondjes hebben gereden maar we hebben per persoon wel weer meer uurtjes op de fiets mogen zitten en mogen genieten van een prachtige ambiance, een schitterende route (die absoluut niet is gaan vervelen) en van samen een topprestatie neer mogen zetten.

Al met al was onze eerste 24-uurs een prachtige ervaring en zeker voor herhaling vatbaar. We hopen dat dit evenement volgend jaar weer georganiseerd gaat worden zodat we weer mee mogen dingen voor de hoofdprijs. Het team van Bart Brentjens zal toch ook wel eens een slecht weekend beleven .

Hans van Leerdam

Leave a Reply